Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Härliga vinter! När solen glittrar i snön och allt det vita bjuder in stora som små till allehanda aktiviteter, är det många som vill vara ute. Att temperaturen sjunker och snön börjar falla, ska inte behöva hindra barnen från att vara utomhus och leka.
Med rätt kläder kan de njuta av olika aktiviteter under alla årstider. Då gäller det att ha bunkrat upp med allt som de behöver!
När det är kallt ute, klär man gärna barn enligt principen ”lager på lager”. Och ett av de viktigaste lagren är det innersta – understället. Idag ska vi tipsa om några av de bästa underställen för barn.
Ett underställ ska självklart hjälpa barnen att hålla värmen, så att de slipper frysa. En annan viktig egenskap är att det ska kunna transportera ut fukt, så att huden hålls torr.
Eftersom barnet har understället allra innerst mot kroppen, så är det såklart inte minst viktigt att det är mjukt och behagligt mot huden, och inte kliar. Underställskläderna ska också vara följsamma, töjbara och lätta att röra sig i.
Underställ kan köpas som separata delar, som set eller som overall. Liksom alla andra kläder ska de såklart också gärna se coola och snygga ut! Underställ brukar också kunna användas inomhus, som mjukiskläder.
Materialen i underställen kan gärna vara mjuka och funktionella ull- bambu- eller syntetiska fleecematerial. Välj underställen med omsorg och se till att de har alla de rätta egenskaperna för ditt barn!
De bästa underställen år 2020
- Premium: Reima Lani
- Mellan: Didriksons Jadis
- Budget: Craft Baselayer Set
- Nordbjørn Icicle
- Woolpower Kids Full Zip Jacket 400
- Lindex underställsbyxa i merinoull
- Polarn o Pyret randig tröja i merinoull
- Reima underställ Taitoa
- Lindberg Merino Base Layer Navy
- Polarn o Pyret byxor i merinoull
Premium: Reima underställ Lani

Reima är ett finskt varumärke som är känt för sina slitstarka och funktionella barnkläder av hög kvalité.
Materialet i det här understället är Themolite®, ett lättviktigt, syntetiskt material gjort av polyesterfiber. Det utmärker sig genom att vara tunt och lättburet men samtidigt varmt och skönt.
Sömmarna är platta för att inte skava, och materialet i plaggen är behagligt mot huden. Tröjan är något längre baktill, för att undvika att det uppstår en glipa.
Mellan: Didriksons Jadis underställ

Det här är ett mjukt och behagligt underställ för barn, i en fyrvägsstretch med borstad insida. Tröjan har en dragkedja i halsen, och byxorna har elastisk midja.
Didriksons är ett svenskt märke som är inriktat mot funktionella kläder som skyddar mot elementen. Idag arbetar man med att minimera sin miljöpåverkan, och den här produkten är PFC-fri.
Budget: Craft Baselayer Set

Ett prisvärt underställ i kanalstickad polyester, ett funktionsmaterial som transporterar bort fukt och håller barnet varmt och torrt.
Varumärket Craft är specialiserat på kläder som leder bort fukt från kroppen under fysisk aktivitet.
Köpguide: Att tänka på när man köper underställ till barn
Vid kyligt väder blir klädernas funktionella egenskaper extra viktiga. Det värmeisolerande förmågan är självklart en av dessa. Och det här är en av aspekterna som är viktiga när det kommer till underställ för barn.
Men när barnen leker eller utövar idrott, så svettas de. Och fukt som ligger mot kroppen kan, förutom att det känns obehagligt, också ha en kylande effekt. Kraven på funktionella underställ handlar därför också om hur de kan hantera fukt, så att barnen håller sig både varma och torra.
Man pratar om materialens andningsförmåga, deras förmåga att transportera bort fukt från huden, och det handlar även om att vissa material fortsätter att vara värmande även om de har blivit fuktiga.
Något som är viktigt att tänka på när man klär barn enligt lager-på-lager, är att de yttre lagren ska vara rymliga, så att barnen kan röra sig lätt och ledigt i dem när de leker eller sportar, även när de har underställ på sig. Understället får gärna vara gjort av ett material som är tunt, men som ändå håller värmen bra. På så sätt undviker man att kläderna känns bylsiga eller hindrar barnets rörelser.
Barn kan ha känslig hud, och de tycker inte om att ha kläder som är obekväma eller som kliar. Det här blir såklart extra viktigt att ta med i beräkningen när man väljer deras underställ.
Ett annat önskemål kan vara att underställen inte ska kosta för mycket. Som med alla kläder, så kommer barnen också att växa ur sina underställ och snart behöva en ny storlek. Ett sätt att spara på slantarna kan vara att passa på att handla när det är rea, eller att handla på en outlet.
Underställ kan köpas som separata över- och underdelar, eller som set med båda delarna. Det finns också hela overaller i ett stycke. Fördelen med dessa är att det inte blir någon glipa i midjan. Nackdelen kan vara att toalettbesök kan bli krångligare.
Vilka material är bra till underställ för barn?
De material som bäst uppfyller kraven på ett underställ för barn, är sådana material som ull, bambu, eller olika syntetiska funktionsmaterial. Vilket material man väljer kan bero på olika faktorer som personlig smak, väderförhållanden, vilka plagg man vill kombinera understället med, och om barnet har en tendens att frysa eller bli för varm. Inte minst bör man anpassa plaggen till vilken typ av aktiviteter de ska användas till.
Ullunderställ
Om man vill ha ett värmande material för kalla väderförhållanden, så är ull det bästa valet, eftersom det har en hög värmeisolerande förmåga. Ull leder också bort fukt ifrån huden. Om det är mer fukt på insidan av plagget än på utsidan, så kommer fukten att transporteras ut till dess att jämvikt uppstår. Ull har också den egenskapen att den värmer även när den är fuktig, Därför passar det perfekt när förhållandena ändras, till exempel när man växlar mellan aktivitet och vila. Men det är också perfekt vid lugnare aktiviteter. Ull kan egentligen användas året om, eftersom det inte bara har förmågan att värma när det är kallt, utan också att svalka när det är varmt.
De finare kvalitéerna som till exempel merinoull är mjuka och behagliga mot huden, och fungerar utmärkt till underställ för både vuxna och barn. Ullfibrerna mäts i enheten mikron, och ju lägre mikrontal, desto mjukare är ullen. För att ullen inte ska klia, bör man välja ull med ett mikrontal under 27. Merinoullen brukar ofta ligga mellan 17-23 mikron.
Ullen har små krusningar som gör den värmeisolerande, och lämpligt för vinterplagg. Merinoullen har många små krusningar och är därför extra värmande i kyligt väder.
Ull är också antibakteriellt och smutsavvisande, och kläder av ull håller väldigt länge om man sköter dem på rätt sätt. Ull är fuktavvisande, vilket hämmar bakterietillväxt på ullplaggen. Tack vare sina antibakteriella egenskaper, är ullkläderna självrenande och luktar inte illa. Därför behöver de inte heller tvättas lika ofta som andra material – ofta räcker det att vädra dem. När man tvättar ullplagg, ska man tänka på att följa skötselråden, att välja tvättmaskinens ullprogram, och att använda ulltvättmedel – inte vanligt tvättmedel.
Ull anses allmänt vara en resurssmart råvara, eftersom man tar vara på den ull som ändå klipps på fåren varje år. Betande får kan också göra stor nytta för markerna, för landskapsvården och för den biologiska mångfalden.
Idag är många konsumenter extra måna om att produktionen ska ske med en bra nivå på djuromsorg och ekologisk hållbarhet. När det gäller ull så finns det en certifiering som heter Responsible Wool Standard, med tanke på de här aspekterna. Idag ser vi allt fler varumärken som ansluter sig till den här typen av certifieringar.
Om ullen är från Australien kan man tänka på att välja ull som är fri från så kallad mulesing. Eftersom mulesing är plågsamt för djuren, köper många företag idag endast in ull som är producerad utan mulesing.
Underställ i bambuviskos
Viskos är ett material som är en så kallad regenatfiber, där man använder en naturlig cellulosa som råvara, som man sedan utvinner fibern ifrån. Cellulosan kan till exempel komma från träd som gran eller bok, men den kan även komma från bambu, och materialet kallas då för bambuviskos.
Bambuviskos är ett material som delar många av ullens egenskaper. Den har precis som ullen förmågan att värma när det är kallt, och svalka när det är varmt. Bambu är ett mjukt och luftigt material, och de här plaggen är sköna att ha på sig. De låter huden andas, leder bort fukt, och håller huden torr och varm.
Underställ i syntetmaterial
Underställ tillverkas även i syntetmaterial, som kan vara till exempel polyester men även andra material som polyamid, nylon, spandex eller polypropylen. De är mjuka och lätta, de torkar snabbare än de som är i andra material, och kan vara att föredra vid blötare väderlek. Syntetunderställ är också bra på att behålla sin passform under skiftande förhållanden.
Underställ i syntetmaterial är effektiva när det gäller den fukttransporterande egenskapen, som gör att huden hålls torr, så att barnet slipper frysa efter sin aktivitet. Det här är därför ett bra val för aktiviteter då man rör på sig intensivt och svettas mycket. Det finns också mer avancerade varianter av syntetiska funktionsmaterial, som är utformade till exempel med kanaler för en extra effektiv fukttransport.
Understället ska gärna sitta tight mot kroppen, för att den här fukttransporten ska fungera optimalt – dock inte så trångt att rörelsefriheten begränsas.
Funktionsunderställ i polyester eller andra syntetmaterial är bra för barn som är allergiska mot ull. Dock värmer de inte när temperaturerna är låga utomhus. Därför kombinerar man gärna syntetmaterial med ull. Det finns underställ som är gjorda med en blandning av både ull och syntet i samma tyg. Men det finns också plagg med två lager i ett och samma plagg – ett inre lager i syntetmaterial som effektivt leder ut fukt, kombinerat med ett yttre lager i värmande merinoull.
Fleece är nästan alltid tillverkat av polyester. Fleece är ett lätt, mjukt, töjbart och värmande material. Det torkar snabbt om det blir fuktigt, och passar därför bra till utomhusaktiviteter.
Idag är det vanligt att märken inom barnkläder arbetar aktivt med att minska sin miljöpåverkan och fasa ut skadliga kemikalier från sin produktion. Ett sätt kan vara att använda återanvända syntetmaterial i kläderna. Som konsument kan man också hålla utkik efter märkningar som till exempel GOTS (Global Organic Textile Standard), Bra miljöval eller ÖKOtex.
Hur kombinerar man understället med andra kläder?
När man väljer barnens vinterkläder finns det flera faktorer som spelar in. Är barnet fruset, eller blir det lätt varmt? Är det många minusgrader eller kanske runt nollan? Kommer barnet att röra sig mycket, eller vara mera stilla?
Se till att de yttre lagren är rymliga, så att understället får plats, och barnet kan röra sig så obehindrat som möjligt. Tänk på hur kombinationen mellan underställ och ytterkläder kommer att fungera tillsammans.
Är ytterkläderna av tunnare modell, kanske understället behöver vara tjockare och mer värmande. Men har barnet till exempel en tjock overall som ytterkläder, kan någon tunnare modell av underställ vara tillräckligt. Är det alltför många minusgrader, kan det till och med vara olämpligt att gå ut med barn.
Tjockleken på underställ brukar anges i gram per kvadratmeter. Till exempel är ett ullmaterial som väger 400 gram per kvadratmeter tjockare och mer värmande, och passar kanske bäst under kalla vinterdagar, eller i kombination med en tunnare jacka. Medans ett som kanske bara väger 150 gram per kvadratmeter är svalare och kan passa bättre till andra årstider, eller till barn som inte fryser så lätt, eller i kombination med tjockare ytterkläder.
Dock kan den här jämförelsen bara göras mellan plagg i samma typ av material, eftersom olika typer av material har olika värmeisolerande förmåga. Andra mått som har tagits fram just för att kunna jämföra kläders isoleringsförmåga är TOG och CLO (Clothing insulation).
Vad ska man använda för underställ i samband med idrott?
I samband med idrott, som till exempel fotboll och ishockey, rekommenderar man att barnen använder underställ när temperaturerna är låga. Understället används som ett innersta lager, med de vanliga träningskläderna utanpå.
Understället transporterar ut svett så att huden håller sig torr. Det hjälper barnen att hålla sig varma när de tränar utomhus under de kallare årstiderna. Det här ger komfort, men det förebygger också skador.
Även här gäller att anpassa valet av underställ till den aktivitet som ska utföras. Till mer intensiva aktiviteter kan ett syntetiskt underställ vara att föredra, med sin effektiva fukttransport. Då kan behovet av värmande effekt vara mindre, eftersom kroppen då själv genererar mer värme.
Vid aktiviteter där man rör på sig intensivt under en längre tid, bör man undvika att bli alltför varm, eftersom det sänker prestationsförmågan. Därför är ull ofta ett lämpligare val till lugnare aktiviteter, eftersom den är bättre på att värma kroppen.
Underställ som är specialiserade mot fotboll, hockey eller annan idrott kan ibland också vara så kallade kompressionsunderställ. Att använda kompressionskläder i samband med idrott har blivit vanligare, då det har en positiv effekt på musklerna och förbättrar prestationen.
Kompressionskläder gör att musklerna värms upp snabbare, underlättar återhämtningen, och gör att man får mindre svullnad och stelhet i musklerna.
Premium: Reima underställ Lani

Reima är ett finskt märke, som är ledande inom slitstarka och funktionella barnkläder med hög kvalité. Deras kläder är gjorda med tanke på att barn ska kunna leka obehindrat utomhus. Reimas barnkläder är också giftfria och miljövänliga.
Det här understället är gjort i ett material som heter Thermolite®. Det är ett lättviktigt, syntetiskt material som är gjort av polyesterfiber. Det här materialet används mycket till utomhus- och sportkläder, eftersom det är tunt och lättburet men ändå varmt och skönt. Det här är alltså ett funktionsmaterial, som transporterar bort fukt från huden.
Materialet är behagligt mot huden, och de här plaggen är dessutom sydda med platta sömmar, som inte skaver mot huden. Plaggens sömmar är i en kontrasterande färg. Tröjan är skuren så att den är längre baktill, för att undvika att det uppstår en glipa.
Material: 43 % polyester Thermolite®, 53 % polyester, 4 % sorona
Mellan: Didriksons Jadis underställ

Det här är ett riktigt mjukt och mysigt underställ för barn, i en varm och skön polyester med fyrvägsstretch och borstad insida. Funktionen som bär namnet ThermalSystem gör att de här plaggen är värmande, och kan med fördel användas som lager 2 när det är kallt ute.
Byxorna har elastisk midja och mjuka benslut. Tröjan är i en så kallad ”half-zip”-modell, med en dragkedja i halsen och en mjuk krage. Setet är enfärgat och det finns flera fina färger att välja mellan.
Didriksons är ett svenskt märke som har sina rötter på den blåsiga och regniga västkusten. De är av tradition inriktade mot funktionella kläder som skyddar mot elementen. Idag arbetar de också för att minimera sin miljöpåverkan, och säger nej till giftiga ämnen.
Det här understället är fritt från PFC.
Material: 100 % polyester
Budget: Craft Baselayer Set

Ett fint underställs-set från Craft, gjort i ett funktionsmaterial av kanalstickad polyester. Materialet leder ut fukt, och håller barnet torrt och varmt. Plagget är sytt med platta sömmar, som inte skaver, och byxan har en infälld resår i midjan.
Craft är specialiserade på funktionskläder som transporterar bort fukt från huden under fysisk aktivitet.
Nordbjørn Icicle underställ

Ett mjukt och skönt underställ i merinoull från svenska Nordbjørn. Det här setet är designat för att vara bekvämt och sitta tätt mot kroppen. Det har ett fint och lekfullt mönster, och är sytt med platta sömmar. Tröjan har raglanärmar och rundad hals, och byxorna har normal till hög midja. Den mjuka merinoullen värmer och håller barnet torrt.
Nordbjørn är ett svenskt märke, specialiserat på slitstarka och samtidigt lekfulla ytterkläder för barn. De har en björntass som symbol, som en garanti för att kläderna skyddar barnet i vått och torrt.
Woolpower Kids Full Zip Jacket 400

En lite tjockare underställsjacka, gjord i Woolpowers tjockaste material ullfrotté 400. Den här jackan passar utmärkt att kombinera med en lättare vind- och vattentät skaljacka. Den kan med fördel också kompletteras med en tunnare underställströja som barnet kan bära som innersta lager.
Jackan är designad för att hålla värmen bra – den har en extra tjock krage, och den är extra lång i ryggslutet. Den här jackan är i en unisexmodell, har en dragkedja som går hela vägen ned, och den finns i flera härliga färger.
Woolpower är ett svenskt märke, och produktionen sker i Östersund. Ullen kommer från Argentina och Uruguay och produktionen är fri från mulesing.
I vanliga fall ska ull inte tvättas i varmare temperatur än 30 grader. Men Woolpower behandlar ullen till vissa av sina plagg – bland annat detta – så att det kan tvättas i 60 grader utan problem.
Material: 70 % merinoull, 28 % polyamid, 2 % elastan
Lindex underställsbyxa i merinoull

Här har Lindex tagit fram en underställsbyxa i 100% merinoull. Som alltid så är det här ett material som är både värmande och mjukt och behagligt mot huden. Men här har de dessutom valt en högkvalitativ ull som är certifierad enligt Responsible Wool Standard. Det här är en oberoende global standard som garanterar att ullen kommer från gårdar som tar ansvar för djurens välmående, ekologisk hållbarhet och den biologiska mångfalden. Det innebär också att ullen kan spåras genom hela kedjan, från gården till det färdiga plagget.
Polarn o Pyret randig tröja i merinoull

En fin merinoulltröja att ha som innersta lager. Randig med enfärgade ärmar och med rundat ryggslut. I likhet med Lindex, har Polarn o Pyret här valt en merinoull som är certifierad i enlighet med Responsible Wool Standard, med tanke på miljö, djurvälfärd och spårbarhet. Produkten är superwashbehandlad och kommer därför inte att filta sig när den tvättas i maskin, men den ska tvättas med ullprogram i 30 grader.
Reima underställ Taitoa

Ytterligare ett fint underställ från finska Reima, den här gången med ett fräckt mönster i svart. Tröjan har en rundad nederkant baktill, och hela setet är sytt med platta sömmar. Här har man använt både ull och viskos, och setet ska tvättas i 30 grader.
Material: 48 % ull, 43 % viskos, 9 % polyamid
Lindberg Merino Base Layer Navy

Ett snyggt designat, mönstrat underställ i marinblått från Lindberg Sweden. Tillverkat i merinoull och dubbelstickat/vävt med polyester på insidan ger ett plagg som är mjukt mot huden och samtidigt har ullens värmande och fukttransporterande egenskaper.
Material: 70 % merinoull, 30 % polyamid. Foder: 100 % polyester
Polarn o Pyret byxor i merinoull

Ett par underställsbyxor att bära som det innersta lagret, men som även kan användas som mjukisbyxor eller till och med pyamasbyxor på vintern. Som de övriga, har byxorna en elastisk midja, men dessa har också ett knytband för att justera. I likhet med Polarn o Pyrets tröja som vi nämnde ovan, är merinoullen här superwashbehandlad och går bra att tvätta i maskin, på ullprogrammet i 30 grader. Ullen är certifierad enligt Responsible Wool Standard.
Frågor och svar
Ullunderställ är varma tack vare ullens värmeisolerande egenskaper. Merinoull är extra värmande tack vare dess många små “krusningar”. Ett tjockare underställ värmer mer än ett tunnare i samma material. Till exempel ett ullunderställ som väger 300 gram per kvadratmeter är varmare än ett som väger 200 gram per kvadratmeter.
När barnen rör på sig ute, kan de lätt bli varma och börja svettas. Om de ägnar sig åt intensiv fysisk aktivitet är det därför bra om understället kan transportera ut fukten på ett effektivt sätt. Då är ett syntetunderställ ett bra val. Det kan också vara att föredra för barn som har känslig hud eller är allergiska mot ull.
Det är bra om understället sitter relativt tätt inpå kroppen. Då får man en effektiv fukttransport. Dock ska det inte sitta så tight så att barnets rörelser hindras.
Många klädmärken arbetar idag med att minska sin miljöpåverkan. Till exempel kan de tillverka sina plagg av återvunna material, eller avstå från skadliga kemikalier. Kläderna kan också vara märkta med till exempel GOTS, Bra miljöval, ÖKOtex eller Responsible Wool Standard.
Innehåll
Kommentarer av Lisa
Hur får jag mitt barn att gå ner i vikt?
Hej, 45kg för en person som är 151cm lång är ...