Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland, Lekmer, BabyV och Stor & Liten

Så fort du ska iväg med ditt lilla barn finns det säkert en hel del som du behöver ta med dig.

Det är lite som att packa till en längre resa eftersom i princip allt som ditt barn kan tänkas behöva måste med.

Några av de kanske viktigaste tillbehören är blöjor, nappflaskor och kanske till och med något lättare snack om magen börjar kurra!

För att få med alla dessa väsentliga tillbehör på ett säkert och praktiskt sätt, är en skötväska guldvärd!

Något som är väldigt praktiskt med skötväskor är att de ofta går att fästa på barnvagnen. Därmed slipper du hänga väskan på din axel, vilket dina axlar och rygg kommer tacka dig för senare!

I och med att det finns en hel del skötväskor i väldigt många modeller och prisklasser på marknaden, undrar du säkert hur du ska gå tillväga för att hitta den bästa skötväskan.

Några viktiga frågor som är bra att ställa sig är;

 • Vilken skötväska får jag plats med allt i på ett välorganiserat sätt?
 • Måste jag verkligen lägga en förmögenhet på väskan för att den ska vara tillräckligt bra?

Det bästa av allt är att en skötväska inte behöver se ut som en – den kan se ut som precis vilken snygg väska som helst. Dock är en skötväska mycket mer funktionell än en handväska på insidan!

De är väl planerade för att rymma allt din lilla krabat behöver och kommer i många olika varianter. Du kan välja allt från liten till stor, barnvagnsväska, ryggväska eller axelremsväska.

Ofta har en skötväska flera olika, funktionella fack. T.ex. lättillgängliga fack för barnets nappflaska och dragkedjeförsedda fack.

Dessutom har skötväskan ofta ytterfack för din telefon, vilket är praktiskt om du lätt vill komma åt den.

Något som kan vara bra att ta hänsyn till är skötväskans storlek. Beroende på hur många barn du har behöver väskan ha ett visst utrymme.

Med två barn t.ex. behövs dubbelt så många tillbehör som för ett barn och då kan det vara praktiskt med en större variant.

Att en skötväska är ett praktiskt tillbehör som i många fall underlättar vid utflykter råder det alltså ingen tvekan om. Därför kommer vi i denna artikel att gå igenom ett antal olika skötväskor som är de mest populära på marknaden just nu.

Vi hoppas därmed att denna artikel kan vara en hjälp i din jakt på den perfekta skötväskan. En skötväska som rymmer allt du behöver ha med dig och som passar din barnvagn!

Lista över de bästa skötväskorna

Premium: Chelsea Ryggsäck Svart

Skip Hop Chelsea Ryggsäck Svart

Med denna snygga väska från Skip Hop får du både en skötväska och ryggsäck i ett!

Väskan är tillverkad i konstläder och har gulddetaljer som ger den ett lyxigt utseende.

I ryggsäcken finns det flera praktiska fack som låter dig förvara allt du behöver ha med dig på utflykten.


Mellan: Skötväska/Ryggsäck Blå

Done by Deer Skötväska/Ryggsäck Blå Blue - 3

Denna kombinerade skötväska/ryggsäck från danska märket Done by Deer erbjuder bra förvaring.

Väskan är tillverkad i återvunnet material av PET-flaskor och är alltså ett bra val även för miljön!

Med skötväskan får du även med en skötmatta och barnvagnsremmar som låter dig fästa väskan på barnvagnen.


Budget: Fillikid Skötväska Ryggsäck

Bild på Fillikid Skötväska Ryggsäck (Grå)

Detta är en praktisk ryggsäck från märket Filikid som går lika bra att använda som skötväska.

Denna snygga ryggsäck är försedd med fack både på insidan och utsidan. Därmed får du många möjligheter till förvaring av allt som du behöver ha med till ditt barn!


Köpguide skötväskor/ryggsäckar

Det känns alltid skönt att ha lite kött på benen innan man ska göra ett köp. Allt för att köpet ska bli så lyckat som möjligt.

Om du dessutom har ditt barn med dig när du ska in till affären underlättar det verkligen att vara förberedd inför köpet så att det går lite snabbare!

Därför ger vi här lite tips på vad som är bra att tänka på innan du gör ditt köp.

Väskans modell

Först och främst är det bra att fundera ut var och när du kommer använda skötväskan som mest och vilken modell som därmed är bäst för dig.

-Axelväska

En praktisk väska då du kan använda denna både som vardaglig handväska och skötväska. Dagens axelväskor är riktigt snygga och flexibla och de har ofta en rad specialanpassade fickor och fack för blöjor, våtservetter, nycklar, mobiler och mycket mer. Dessutom är dessa typer av skötväskor ofta mycket organiserade och rymliga, till skillnad från vanliga handväskor. Det är också tacksamt att de är så pass diskreta att du inte behöver skylta med att du kommer med en väska full med babyprodukter.

-Ryggsäck

En ryggsäck passar utmärkt för promenader eller längre utflykter där du behöver bära väskan en längre stund. En ryggsäck blir mer bekväm för dig och den är dessutom mycket mer ergonomisk för din kropp! Även här finns det en rad snygga och moderna väskor, som ofta ser ut precis som vanliga ryggsäckar. Men självklart kommer de med en rad funktioner såsom specialanpassade fack och fickor, som gör att du får plats med allt för både dig och din bebis.

-Barnvagnsväska

En barnvagnsväska kommer med spännen för att fästa väskan på barnvagnen. Detta är också väldigt fördelaktigt både för längre och kortare utflykter eftersom du slipper bära på väskan själv. De allra flesta barnvagnsväskor kommer i mindre storlekar och går därför även att använda som kombinerad axelväska. Om du är ute efter en sådan kombinerad modell är det bra att dubbelkolla att väskan kommer med en medföljande axelrem. Det finns dock vissa större barnvagnsväskor som rymmer upp till 15 kg. Här är det väldigt viktigt att de är designade på ett sätt som förhindrar att barnvagnen tippar på grund av överbelastning.

– Unisexmodell

Sist men inte minst är ett hett tips att skaffa en väska i unisexmodell, eftersom skötväskan högst troligt kommer användas av båda föräldrarna. En diskret skötväska uppskattas troligtvis av både mamma och pappa.

Funktioner som väskan bör ha

Eftersom det är skötväskor vi har att göra med, bör de ha en rad funktioner som underlättar packandet och gör de mer praktiska än vanliga väskor.

– Fack och fickor

Se alltid till att skötväskan har tillräckligt många fack och fickor som är anpassade för allt du kan tänkas behöva ha med.

Förutom blöjor ska du också få plats med våtservetter, skötunderlägg, ombyte, nappflaska, napp, haklapp och torra tvättlappar. Utöver det, ska du också få plats med dina egna grejer, så som nycklar, plånbok och mobil.

– Isolerade fack

En annan bra funktion är också om skötväskan har isolerade fack, som kan hålla nappflaskan varm eller kall en längre tid. Här ska du titta efter termo-isolerade väskor, som ofta klarar att hålla både mat och dryck i rätt temperatur i upp till fyra timmar.

– Extra fästen

Oavsett om det är en ryggsäck, axelremsväska eller barnvagnsväska du köper, kan det ändå vara bra om den är utrustad med extra fästen på utsidan.

På så sätt kan du hänga upp den på barnvagnen eller annat ställe, som förenklar blöjbytet och gör att du lättare kommer åt innehållet.

– Lättavtorkad insida

Eftersom du troligen kommer att ha med dig både fast- och flytande mat, finns det alltid risk för att innehållet spills ut inuti skötväskan.

Se därför till att väskan har en insida som lätt kan torkas ren, för att slippa obehagliga lukter och ingrodd barnmat. I vissa fall går även skötväskan att tvätta i maskin, vilket självklart är ett extra plus.

– Tillhörande skötbädd

Ett stort plus är om skötväskan inkluderar en skötbädd, eftersom den redan från början är anpassad efter väskans storlek. Det är inte alltid lätt att hitta offentliga toaletter med skötbord just när krisen kallar, så att få med en skötbädd med väskan är inte fy skam!

Väskans storlek

Som vi tidigare har nämnt, är det praktiskt med en skötväska som har en upphängningsfunktion. Detta gör att du bland annat kan hänga upp skötväskan på barnvagnen, vilket är mycket praktiskt.

Här är det dock viktigt att veta att de flesta barnvagnstillverkare inte tillåter tyngre belastning av handtaget på grund av tipprisken, så det är viktigt att hålla koll på hur mycket man fyller väskan med.

Därför kommer oftast barnvagnsväskor i mindre storlekar med ett mer begränsat utrymme. Känner du att du är i behov av en större väska, kanske det därför är bättre att du köper en ryggsäck eller en axelremsväska.

Väskans material

Vad gäller priset på en skötväska, är det oftast materialet som avgör detta.

Eftersom skötväskan kommer att användas intensivt och troligtvis i olika väderlekar, är det viktigt att den är slitstark och har bra kvalitet.

Det är alltid bra med en skötväska som har ett vattentätt ytskikt, eftersom det skyddar innehållet under regniga dagar. Det gör att den håller längre och det blir ofta lönsamt i längden.

Som sagt är det också viktigt att väskans innerskikt lätt kan torkas rent om någonting spills inuti väskan.

Premium: Chelsea Ryggsäck Svart

Skip Hop Chelsea Ryggsäck Svart

Chelsea Ryggsäck från Skip Hop är en mycket snygg och funktionell väska. Den fungerar som både skötväska och ryggsäck och kan därför användas vid flera tillfällen.

Väskans kombination av gulddetaljer och läderimitation ger den en lyxig känsla och ett stilrent utseende och fungerar lika bra att använda i vardagen som handväska.

Ryggsäcken har flera praktiska fickor både på insidan och utsidan, varav två fodrade flaskfickor som håller nappflaskan varm. Därmed blir det lätt att förvara allt som måste med på utflykten.

Väskan är utrustad med justerbara axelremmar och kan därför anpassas utifrån vem som använder den.

Dessutom kan skötväskan enkelt fästas på barnvagnen med de medföljande barnvagnsremmarna.

Med väskan ingår en skötmadrass som är ett perfekt tillbehör under utflykten!

Specifikation:

Material: konstläder
Mått: 38 x 38 x 17cm
Axelremmar som är justerbara
Två fodrade flaskfickor
Kan enkelt fästas med barnvagnsremmar
Skötmadrass ingår
Fritt från BPA och ftalater


Mellan: Skötväska/Ryggsäck Blå

Done by Deer Skötväska/Ryggsäck Blå Blue - 3

Med denna kombinerade skötväska/ryggsäck från danska märket Done by Deer har du ett perfekt förvaringsställe!

Väskans snygga design gör att det går lika bra att använda den som handväska i vardagssituationer.

Väskan är tillverkad i återvunnet material av PET-flaskor, varav den har minimerad miljöpåverkan.

Dessutom har den justerbara axelremmar med rem över bröstkorgen för perfekt passform.

Öppningen på väskan är bred och försedd med en vattentät dragkedja. Väskan har även en impregnering i 100% polyuretan, vilket innebär att väskan är vattentät.

Inuti väskan finns sju fack som ger gott om möjligheter till förvaring. Dessutom finns ett ytterfack med dragkedja som ger lätt åtkomst till t.ex. nycklarna eller mobilen.

De avtagbara barnvagnsremmarna gör det möjligt att sätta fast väskan på barnvagnen så att du inte behöver bära runt på den hela tiden.

Med väskan medföljer en matchande skötmatta som är perfekt vid utflykter.

Specifikation:

– Mått: 46 x 40 x 15 cm.
– Volym: 20 liter.
– Huvudmaterial: 100% återvunnen polyester.
– Impregnering: 100% polyuretan.
– Rengör med fuktig trasa.


Budget: Fillikid Skötväska Ryggsäck

Bild på Fillikid Skötväska Ryggsäck (Grå)

Denna snyggt designade skötväskan från Fillikid passar lika bra att använda som ryggsäck.

Väskan är praktisk med många fack som ger praktisk förvaring för t.ex. nappflaskor eller vattenflaskor.

Dessutom har väskan ett kedjeförsett fack på utsidan som har tre fack inuti. På båda kortsidorna om väskan finns dessutom ytterligare ett fack.

Med hjälp av de medföljande krokarna är det enkelt att hänga på väskan på barnvagnen och därmed slippa bära den hela tiden.

Tillhörande skötväskan kommer en skötbädd för enkelt blöjbyte!

Mått 48 x 27 x 14 cm.


Elwood Skötväska/Ryggsäck Botanical

Tiba + Marl Elwood Skötväska/Ryggsäck Botanical BOTANICAL

Här har det Londonbaserade märkte Tiba + Marl utvecklat en prisbelönt skötväska som fungerar lika bra som ryggsäck!

Väskan är ett stilsäkert och praktiskt val för föräldrar på språng.

Denna väska är vattentålig vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att väskan förstörs om du och ditt lilla barn är ute i regnväder.

Dessutom går det lätt att torka av väskan så om ni skulle råka spilla någonting är det inga problem. Även insidan på väskan går lätt att torka ren.

Väskan är försedd med ett rymligt huvudfack som har en vid öppning och kan stängas med dragkedja från båda håll.

Inuti väskan finns två innerfack med resår som är perfekta för t.ex. blöjor och våtservetter. På insidan finns dessutom en isolerad flaskficka som håller drycken varm.

Ryggsäcken har även ett innerfack för dator eller surfplatta varav väskan även kan användas till vardags för annan förvaring.

Med en praktisk smartphoneficka blir det dessutom lätt att få åtkomst till telefonen.

Väskan är utrustad med justerbara, vadderade axelremmar och den är också vadderad nedtill på ryggen.

Undertill väskan finns metallfötter som minskar slitaget på väskan när den t.ex. ställs ner på marken.

Förutom själva väskan får du även med en lyxig vadderad skötmatta med förvaringspåse och en liten och praktisk kuvertväska/axelväska som går lika bra att ha till vardags!

Specifikation:

– Mått: 42 x 32 x 18 cm.
– Vikt: 1,1 kg.
– Badpåse: 100% polyamid.
– Insida: 100% polyester.
– Detaljer: 100% polyuretan.
– Rengör med fuktig trasa. – Ringar för fäste av barnvagnsremmar (barnvagnsremmar medföljer ej).


Robyn Convertible Ryggsäck Imitationsläder

Babymel Robyn Convertible Ryggsäck Imitationsläder Tan

Denna väska från Babymel är en stilsäker och mycket praktisk väska!

Det är en 4-vägs multiväska som med sin sportiga och mångsidiga design blir en ny favorit för helgutflykter och dagliga promenader med minstingen.

Väskan fungerar både som axelremsväska, ryggsäck och barnvagnsväska tack vare den justerbara remmen och de integrerade barnvagnsfästena.

Väskan är tillverkad i imitationsläder och motstår därför yttre påfrestningar på ett bra sätt samtidigt som den får ett snyggt utseende.

Dessutom finns en vid öppning med dragkedja som kan öppnas från båda håll samt sex innerfack och ytterfack, varav ett fack med dragkedja för värdesaker.

Väskan har också ett inbyggt sidofack för våtservetter med laminerat lock med kardborreband, vilket håller våtservetterna rena och hindrar dem från att torka ut.

Fickan för våtservetter har dessutom en dispenser som gör det lätt för dig att ta ut våtservetter.

Insidan är mönstrad och lätt att torka ren om olyckan skulle vara framme.

När du köper väskan medföljer en lyxig vadderad skötmatta som kan maskintvättas samt en isolerad flaskhållare med dragsnöre som håller drycken varm eller kall i upp till 4 timmar.

Specifikation:

– Mått: 35 x 29 x 15 cm.
– Vikt: 1 kg.
– Skötmatta – maskintvätt 30 grader


Stokke skötväska & ryggsäck

Stokke skötväska & ryggsäck, black

Denna praktiska väska från Stokke finns i ett gäng olika färger så att du kan få en väska som passar just din stil!

Axelremsväskan kan fästas på vagnen men likväl användas som axelväska eller ryggsäck. Du bygger lätt om väskan med de medföljande metallringarna.

Med väskan får du enkel åtkomst till alla viktiga babytillbehör. Fickor i olika storlekar ger plats för olika prylar som blöjor och flaskor.

Dessutom är väskan utrustad med en praktiskt vattentät ficka som håller tillbehören torra och hela.

Den medföljande skötdynan med extra vaddering är placerad i sidoöppningen för enklare åtkomst. Med väskan följer dessutom en löstagbar portmonnä med!


Donsö Skötväska

Carena Donsö Skötväska Ryggsäck Svart

Med denna skötväska från det svenska märket Carena får du koll på alla tillbehör som ditt barn kan tänkas behöva!

Stort huvudfack med dragkedjestängning gör det lätt att packa väskan.

Dessutom gör 5 organiseringsfack och 1 innerficka med dragkedja i huvudfacket att det blir lätt att organisera sakerna i väskan.

I själva locket på väskan finns det också 1 organiseringsfack och 1 innerficka.

Väskan är utrustad med 3 öppna ytterfack och 1 ytterficka med dragkedja för lätt åtkomst.

Med de justerbara vadderade axelremmarna går det lika bra att bära väskan som en ryggsäck. Den långa axelbärremen gör det också möjligt att bära väskan som en messengerväska.

Axelremmarna kan stoppas undan i ett fack baktill på väskan om man istället bara vill bära väskan i handtagen.

Väskan kan dessutom hängas på barnvagnshandtaget med de medföljande fästremmarna med kardborre. Den passar till de flesta barnvagnsmodeller.

Den medföljande separata termosväskan låter dig hålla din nappflaska varm eller kall. En hopvikbar skötbädd med förvaringspåse medföljer också!

Vad du får:
– Skötväska
– Hopvikbar skötbädd
– Termosväska för nappflaska
– 2 x Fästremmar

Specifikation:
– Mått: 36,5 x 15 x 31 cm
– Material: 100% Polyester
– Tvättråd: Endast handtvätt


Skip Hop Linx Ryggsäck

Bild på Skip Hop Linx Ryggsäck (Svart)

Skip Hop Linx Ryggsäck är en lättskött väska i konstläder med quiltade detaljer och detaljer i guld som ger en känsla av lyx.

Ryggsäcken har en vid öppning med tvåvägs blixtlås som gör det enkelt att få en överblick av vad man har i väskan och enkelt att packa den.

I ryggsäcken finns det tre fack för t.ex. blöjor och extrakläder. Den rymliga framfickan med blixtlås är isolerad och därmed perfekt för förvaring av flaskor som ska hållas varma eller kalla.

Framfickan har tre nätfack för flaskor och andra småsaker. Utanpå framfickan finns en blixtlåsficka för t.ex. mobil och nycklar.

Specifikation:

 • Nio fickor och fack
 • Justerbara axelremmar och bärhandtag
 • Fästs enkelt med avtagbara barnvagnsremmar
 • Mjuk skötmadrass ingår
 • Mått: bredd 35cm, höjd 42cm, djup 21cm

Ryggsäck Paxwell Skip Hop

Bild på Skip Hop Ryggsäck Paxwell

Denna läckra ryggsäck från Skip Hop är en klar unisex-modell som passar lika bra för mamma som pappa!

Ryggsäcken har ett diskret camouflagemönster och detaljer i konstläder som ger den ett sportigt utseende.

Väskans axelremmar är ergonomiskt formade och justerbara med ventilerande nättyg närmast kroppen, vilket bidrar till att ryggsäcken blir bekväm att bära.

Huvudfacket har ett stort lock med tvåvägs blixtlås som ger en oslagbar överblick över alla dina saker.

Totalt har ryggsäcken åtta fickor, varav bl.a. isolerade flaskfickor, en yttre ficka med blixtlås för t.ex. mobil och en innerficka i nät. Detta gör Paxwell till en skötväska med topprestanda som underlättar vardagen för aktiva föräldrar.

Specifikation:

 • Stort huvudfack med tvåvägs blixtlås
 • Två fodrade flaskfickor
 • Justerbara vadderade axelremmar och bärhandtag
 • Barnvagnsspännen som enkelt fästs på barnvagnen
 • Mjuk skötmadrass ingår
 • Mått: 35 x 38 x 17 cm
 • Vikt: 650 g

Skip Hop Duo Signature Ryggsäck

Bild på Skip Hop Duo Signature Ryggsäck (Grå)

Denna ryggsäck från Skip Hop har en stilren unisex-design och alla funktioner man kan önska av en skötväska.

Hela nio fickor gör det enkelt för dig att hålla sakerna organiserade. Dessutom har ryggsäcken ett lättåtkomligt handtag på ovansidan och en fodrad ficka för mobiltelefonen.

Barnvagnsremmar gör det möjligt att enkelt fästa ryggsäcken på vagnen, vilket kan vara en skön avbelastning för dina axlar.

Specifikation:

 • 9 fickor inklusive sidofickor för flaskor och ytterfickor med dragkedja
 • Justerbara, vadderade axelremmar
 • Vadderad invändig ficka för läsplatta/ laptop upp till 15”
 • Barnvagnsremmar som enkelt fästs på barnvagnen
 • D-ring (metallring) att fästa leksaker eller napp i
 • Mjuk skötmadrass ingår
 • Fri från ftalater
 • Mått bredd 33cm, höjd 42cm, djup 15cm

Frågor och svar

Finns det skötväskor för dubbelvagn?

Det finns flera olika typer av skötväskor för dubbelvagnar. Dessa blir dessutom automatiskt större än en vanlig skötväska och därmed rymmer allt som behövs för två barn!

Vad är smart att packa i en skötväska?

Vad du bör packa i din skötväska beror på hur länge du och ditt barn ska vara borta samt om det är någonting speciellt som du brukar vilja ha med dig.
Om ni ska vara borta en längre stund är det bra att bunkra upp med några blöjor, tvättlappar vid blöjbyte och kanske även ett extra ombyte kläder.
Dessutom är det nödvändigt att ha med sig en nappflaska med ersättning om du inte ammar ditt barn och om ditt barn är lite äldre kan det alltid vara bra med någon typ av snacks.

Finns det speciella skötväskor för män?

Nja, egentligen inte. Men om det är så att skötväskan även ska användas som vardagsväska, kanske män och kvinnor har lite olika preferenser vad gäller utseendet på skötväskan.
Samtidigt är det oftast så att båda föräldrar ska kunna använda skötväskan när man är ute med barnet, och då kan det vara en fördel att väskans utseende passar båda föräldrarna.
Därmed kan det vara en bra idé att tänka lite längre vad gäller väskans utseende och inte köpa första bästa skötväska!

Hur ska man tänka kring utseendet på skötväskan?

När det gäller väskans utseende, är det självklart en fördel om den också lämpar sig som vardagsväska. Med tanke på att skötväskor kan vara ganska dyra, är det en fördel om du kan använda den som mer än endast skötväska.
En snyggt designad skötväska kan användas vid flera tillfällen som en vardagsväska och genom att använda väskan som en allt-i-allo väska sparar du både på pengar och miljön!

Hur ska man tänka kring förvaring när man köper en skötväska?

Skötväskor kan vara utformade på olika sätt. Vissa har några färre men större fack medan andra har flera mindre fack.
Vilket som är det bästa valet för dig beror helt klart på vad du vill kunna packa med dig men även på om du har tänkt använda väskan vid andra tillfällen.
Det är väldigt praktiskt med en skötväska som är utrustad med ett ytterfack för din telefon eftersom du lätt vill kunna komma åt den.
Vidare är det bra om skötväskan har ett fack med dragkedja där du kan förvara saker som ska vara lätta att hitta, som exempelvis nycklar.
Ett lättillgängligt fack för en flaska, som barnets nappflaska, är också praktiskt och ännu bättre är det om detta fack är isolerat.