Babynest Bäst i Test – Tips för att köpa ett säkert och mysigt babynest

Av Lisa
Innehållet innehåller reklam i form av annonslänkar till Babylandoch Babyshop.

Babynest’s har ökat väldigt i popularitet de senaste åren och fler föräldrar väljer nu att köpa ett babynest till sin bebis.

I detta test provar vi babynest i alla prisklasser, från de bästa till lite billigare varianter. Söker du specifikt efter billigare babynest kan du läsa vårat test om dessa här.

Ett babynest är det perfekta tillbehöret för att på ett tryggt och säkert sätt kunna sova med sin bebis i sängen riktigt nära. Ett babynest hjälper dig som förälder att ha bättre koll på bebisen i sängen samtidigt som det skyddar din bebis från att ramla ner från sängen.

Många föräldrar använder ett babynest för att få sova närmare sitt barn. Just närhet under den första tiden är enligt forskningen en av de viktigaste faktorerna för relationen mellan förälder och barn under resten av livet, tom barnets framgång genom livet kan kopplas till närheten och kontakten med föräldrarna under spädbarnstiden.

Är ett babynest säkert?

Det finns alltid risker med småbarn och ingenting kan tas för givet här i livet. Enligt socialstyrelsen sover ett barn under tre månader säkrast i egen säng. Den största risken med att använda ett babynest är att föräldern rullar över barnet, därför har vi bara testat babynest vars kanter är rejält fyllda med stoppning så det är så enkelt som möjligt att känna vart babynestet ligger i sängen.

Enligt socialstyrelsen och tillfrågade barnmorskor finns några punkter för att göra sömnen så säker som möjlig för ditt barn.

  • Låt alltid barnet sova på rygg.
  • Låt barnet sova på ett platt och fast underlag.
  • Håll ansiktet fritt från kuddar och täcken.
  • Låt barnet sova i egen säng tills det fyllt tre månader.
  • Låt inte barnet bli för varmt.
  • Om barnet behöver värme, klä på det en body istället för en filt.

Babynest bäst-i-test

På grund av att det finns vissa risker inblandade med barnsömn och därmed också babynest har vi noggrant valt ut babynest som både uppfyller säkerhetstänket så gott det går och samtidigt är en underbar och mysig plats för dig och din lille under bebisåren.

Bland de testade produkterna har fördel givits åt babynest som är tillverkade av rena naturmaterial och med hållbarhetsfokus.

Voksi Babynest Blått eller Rosa

Voksi babynest i blått eller rosa erbjuder mjukt och skönt tyg samtidigt som kanten runtom är ganska hårt stoppad så att den blir så enkel som möjligt att upptäcka när du sover.

En anledning att köpa Voksi babynest är att den går att justera allt eftersom barnet växer. Detta är en smart lösning då det är säkrast att alltid använda ett babynest med anpassad storlek efter barnet.

Alla material i detta babynest är certifierade enligt Oeko-Tex® Standard 100, Klass 1. VIlket innebär att det inte innehåller några giftiga eller skadliga ämnen för barn. Dessutom är den testad för högt luftflöde och högsta säkerhetstänk.

Till Voksi babynest ingår även en smidig bärväska som gör det enkelt att ta med babynestet och låta din lille sova i en trygg och bekant miljö, oavsett vart ni befinner er.


Sleepyhead deluxe vit

Sleepyhead deluxe

Sleepyhead Deluxe är en av de lyxigaste babynests en kan köpa. Klädseln är tillverkat av 100% bomull och stoppningen polyester, garanterat ftalatfri och är godkänd enligt BS4578(standarden för andningsförmåga genom barnkuddar.

Sleepyhead Deluxe kom till av att Lisa Furulund kände att det saknades en produkt för att kunna sova tryggt och nära sitt barn. Därför anses Sleepyhead Deluxe vara ursprungs-babynestet.

Köper du detta babynest kommer du kunna använda den för ditt barn under hela bebistiden tack vare möjligheten att förminska det genom att dra åt remmar på sidan. Dessutom levereras den i en praktisk förvaringsväska så du kan ta med dig den utan att utsätta den för smuts eller bakterier.

Det finns även riktigt snygga och praktiska överdrag som går att köpa till och variera mellan. Te x detta eller detta.


Najell SleepCarrier Babynest

Najell SleepCarrier Babynest är en modern uppdatering av det traditionella babynestet. Det ingår en bärsele vilket gör att du ergonomiskt kan bära ditt barn i babynestet redan från födseln. Barn under fyra månader ska på grund av belastningen på nacke och rygg endast bara bäras kortare stunder i vanliga bärselar. Med Najell SleepCarrier Babynest kan du bära barnet med sele oavbrutet från början.

Sidorna består av en förlängning av bottenplattan som kan fällas om du vill öppna upp och komma närmare ditt barn.

Tack vare dom kraftiga och höga sidoväggarna så minimeras risken för att kväva barnet i sömnen.


Done by Deer – Cozy Nest

Done by deer cozy nest
Done by deer cozy nest

Done by deer cozy nest är ett riktigt mysigt och ombonat babynest. Fodralet är i 100% bomull och stoppning i polyester.

Det går att justera storleken genom att dra i snöret så att babynestet kan passa perfekt för storleken på ditt barn.

Done by deer cozy nest är ett köp i en lite lägre prisklass men erbjuder fortfarande riktigt bra kvalitet.


Vem ska köpa ett babynest?

Ett babynest är ett bra köp då det går att använda på så många olika sätt. Den vanligaste anledningen föräldrar har för att köpa ett babynest är att kunna ha barnet i sängen på ett smidigt och säkrare sätt.

Ammande föräldrar hyllar babynest för att dem slipper gå fram och tillbaka mellan sängen och spjälsängen under natten.

Tips för att köpa babynest

Först och främst vill vi slå ett slag för säkerheten, köp ett babynest av bra kvalitet med bra väggar så du minskar risken för att kväva barnet av misstag i sömnen.

En ytterligare fördel med att köpa produkter av bra kvalitet är att de håller längre och kanske kan användas vid eventuell tillökning eller går att sälja.

Exempel på kostnad för babynest:

  1. Köp ett babynest för 1000 kr, använd ett år och sälj för sälg 300kr.
  2. Köp ett babynest för 300 kr, använd ett år och släng.

I båda exemplen kommer du ha haft en kostnad på totalt 300 kr för ditt babynest, men i exempel 1 så har ni njutit av bättre kvalitet i produkt och materialval. Troligtvis har ni haft ett snyggare babynest samtidigt som ni gör en tjänst för miljön.

Hur länge används ett babynest?

Oftast används babynest från ca tre månader och upp till ett år. Flera babynest i testet går att öppna nertill och går att använda längre som en mysdyna när barnet blir äldre.

Generellt sett brukar man räkna med att de används ett år.