Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyshop, Babyland, Jollyroom, Pyret och Snäckan BabyV, Lekmer & och Elodie Details

Att få barn är någonting som för med sig många glädjeämnen. Men det har också en baksida – bokstavligt talat!

Luktande blöjor är kanske inte det som vi längtar efter allra mest. Som tur är så finns det lösningar även för sådana delikata problem.

När min första bebis var nyfödd, förstod jag inte vitsen med att ha en särskild hink för blöjorna. I det stadiet är lukten från blöjor inte så påtaglig.

Men när hon började äta fast föda, så insåg jag varför man gärna vill ”kapsla in” blöjorna direkt efter att man har bytt på barnet. Annars kommer en doft som inte direkt liknar nyutslagna rosor.

Min bebis’ blöjor behövde onekligen hamna någonstans. Men var? Här började jakten på en snygg och praktisk blöjhink som kunde lösa problemet.

Mina krav på en bra blöjhink var att den skulle minimera obehaglig lukt, den skulle vara enkel att använda, pryda sin plats, och vara lätt att tömma och rengöra.

Säkerheten var också viktig och jag ville att den skulle ha någon form av barnlås så att min lilla inte skulle kunna öppna den. Blöjhinken ska också gärna kunna manövreras på ett enkelt sätt när jag samtidigt behövde hålla barnet i famnen.

Lista över de bästa blöjhinkarna

I det här testet presenterar vi tre utmärkta alternativ när den kommer till blöjhinkar. Som vanligt här på bloggen väljer vi ut den bästa i tre priskategorier; premium, mellan och budget.

Den som tog hem segern i premiumklassen var Ubbi, en stilren och högkvalitativ hink i pulverlackerat stål. Tack vare att man inte behöver några specialpåsar till den, så blir den också ett ekonomiskt val i längden.

I mellansegmentet var det Korbells hink som blev vår vinnare. Tack vare fotpedalen och det smarta systemet för tömning, är den både hygienisk och lätthanterlig.

Den är också ett bra val för den miljömedvetna, då refillplasten är nedbrytbar och man aldrig använder mer plast än man behöver.

Sangenic Tec är hinken som tog hem förstaplatsen i budgetsegmentet. Som den mest använda blöjhinken på svenska dagis är den ett pålitligt val.

Ett unikt system ger en mycket effektiv luktkontroll och hygien då varje blöja kapslas in i en bakteriedödande plastfilm.

För att göra genomgången så komplett som möjligt, presenterar vi också flera andra intressanta blöjhinkar i slutet av artikeln.

Resultat:

Premium: Ubbi blöjhink

Ubbi blöjhink är en kvalitetsprodukt med en snygg och stilren retrodesign i pulverlackerat stål.

En stor fördel med Ubbi är att man inte behöver köpa några dyra specialrefill utan det går bra med vanliga påsar. Den är utrustad med barnlås och mjuk stängning vilket gör den till ett säkert val för ditt barn.


Mellan: Korbell blöjhink

Korbells hink är tillverkad i en skrapresistent ABS-plast, som har en bra hållbarhet jämfört med polypropylenplast, som många andra hinkar är gjorda i.

Den har också en praktisk fotpedal, vilket gör att man slipper böja sig ner och röra hinken med handen. Trippelförslutning och ett smart system för tömning gör också att lukten hålls inne på ett effektivt sätt.


Budget: Sangenic Tec

Sangenic blöjhink har ett unikt ”twist & seal”-system, där varje blöja kapslas in individuellt i en bakteriedödande plastfilm.

Det här är ett mycket effektivt system när det kommer till hygien och att hålla odörerna borta. Hinken har gått igenom apotekets kvalitetskontroll och är den mest använda blöjhinken på svenska dagis.


Vad ska man tänka på när man köper en blöjhink?

Under blöjperioden kan en blöjhink komma väl till pass. Den underlättar när det kommer till att hålla en bra hygien i ditt hem och runt ditt barn.

Du slipper obehagliga lukter och du måste inte springa ut till soptunnan i tid och otid. Du kan i stället ta det lugnt och umgås med ditt barn.

Några aspekter som kan vara bra att tänka på är:

  • dina specifika behov
  • luktkontroll & hygien
  • enkel & ergonomisk hantering
  • ekonomi/kostnader
  • barnsäkerhet
  • kvalité
  • miljö
  • design

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på innan man köper en blöjhink. För det första så ska den ju vara utformad så att lukter inte läcker ut – annars kan man ju lika gärna ha en vanlig sopkorg.

Att tänka på vid val av blöjhink

Vill du helt slippa lukt, så är tipset att välja en hink som har system som ”twist & seal” eller tömning underifrån.

Ergonomin kan också vara bra att tänka på. Behöver du hålla i barnet samtidigt som du hanterar blöjhinken? En fotpedal kan vara en fördel, då du slipper böja dig ner och hantera hinken med händerna.

Hur stor ska hinken vara, och hur stor behöver öppningen vara? Hur stora är dina blöjor, och hur ofta slänger du dem? Vissa märken har hinkar i olika storlekar att välja mellan. Verkar det enkelt att tömma hinken?

Ett barnsäkert lås är alltid bra, då barn särskilt i en viss ålder tenderar att vara nyfikna och vilja undersöka allt. Riskerar barnet att klämma sig på locket?

En annan aspekt är vilken typ av påse som skall användas till hinken. Behövs någon särskild typ av refillplast till den modell du funderar på? Är denna i så fall lätt att få tag på – och är den värd den extra kostnaden?

Om du är ute efter ett miljövänligt alternativ – är plasten biologiskt nedbrytbar? Är den tillverkad av återvunnen plast? Materialet i själva hinken – håller det en kvalité som du vill ha? Vill du att hinken ska kunna användas som en vanlig sopkorg efter att blöjperioden är över?

Slutligen kan det vara bra att titta på själva designen. Vilka mått har hinken? Får den plats där du har tänkt dig att ha den? Passar den in bland den övriga inredningen?

Vilken blöjhink ska jag välja?

Om du prioriterar design och kvalité, så är Ubbi ett utmärkt val. Dessutom kan den mycket väl bli ekonomisk i längden, då det inte krävs några specialpåsar utan du kan sätta in vilken typ av påse som helst. Detta är såklart också bra om du har någon särskild favorit när det kommer till påsar.

Ubbi gör ett bra jobb när det kommer till att hålla obehagliga lukter borta. Du har många snygga färger att välja på, och oavsett vilken du väljer så kommer din Ubbi att pryda sin plats!

Är du ute efter en modell som du kan öppna med foten, och där du vill slippa känna lukten vid tömning, då kan vi varmt rekommendera Korbell.

Här töms påsen underifrån – du öppnar dörren på hinkens framsida, försluter påsen och skär av den med hjälp av en barnsäker avskärare som sitter på insidan av dörren. På så vis slipper du känna lukten av innehållet. Plasten är dessutom biologiskt nedbrytbar och du använder aldrig mer plast än vad du behöver.

Sangenic å sin sida är förstahandsvalet för den som ställer extra höga krav eller har extra behov när det kommer till en hygienisk och luktfri hantering.

Med detta beprövade koncept kan småbarnsföräldrar känna sig säkra på att de har tagit hand om blöjhanteringen, och kan då fokusera mer på umgänget med barnen. Det är ingen slump att denna variant redan används av många förskolor i Sverige.

I slutet av artikeln presenterar vi också flera andra intressanta blöjhinkar.

Blöjhink – är det verkligen nödvändigt?

När en bebis är nyfödd, brukar inte avföringen lukta så mycket. Desto mer odörer brukar börja komma senare, framförallt när barnet börjar äta fast föda.

En blöjhink underlättar i och med att man då inte måste gå ut i regn och rusk varje gång som barnet har gjort “nummer två”. Den ger också en bättre hygien i hemmet i och med att den hindrar bakterier från att sprida sig.

Extra hygieniskt blir det såklart med en Sangenic med sin bakteriedödande plastfilm och individuella hantering av blöjorna. Vilken nivå man vill ha eller behöver av lukthantering, bekvämlighet och hygien är upp till varje förälder att själv ta ställning till utifrån förutsättningarna. Alla barn är olika, och alla föräldrar är olika.

Premium: Ubbi blöjhink

En rosa blöjhink i metall.

Ubbi är en prisbelönt kvalitetsprodukt. Där de flesta andra blöjhinkar är av plast, är denna gjord av pulverlackerat stål. Den har en snygg och stilren design, utförd i retrostil, och du kan välja mellan ett antal olika färger.

Den är utformad med ett smart glidlock, som gör att du inte behöver öppna hela det större locket för att lägga i blöjan. Och båda locken är försedda med gummipackningar – allt för att minimera den lukt som släpps ut. Den har en oval form och är lätt att få plats med.

Till skillnad från många andra blöjhinkar, behöver du inte köpa några dyra specialpåsar till en Ubbi. Det går bra med helt vanliga påsar, eller de påsar du själv väljer. På så sätt blir den mer ekonomisk i längden. Miljömedvetna föräldrar kan välja till exempel biologiskt nedbrytbara påsar.

Hinken är försedd med barnlås, som hindrar nyfikna småttingar från att öppna den. Det stora locket stängs mjukt, för att förhindra att små fingrar hamnar i kläm.  

Den rymmer från 35, ända upp till 50 blöjor för en nyfödd.

Efter blöjperioden kan den enkelt byta användningsområde och bli en vanlig sophink.

Här finns en film som presenterar Ubbi (på engelska):


Mellan: Korbell blöjhink

Korbell blöjhink är en robust hink som gör att du slipper obehagliga dofter i ditt hem. Tätningen består av en trippelförslutning med trycklåssystem och gummiförslutning.

Hinken är enkel att manövrera – i och med att den har en fotpedal, behöver du varken böja dig ner eller använda händerna för att öppna den när du ska slänga en blöja.

När du ska tömma den, öppnar du bara dörren på sidan av hinken, drar ner påsen och skär av den på den dörrmonterade, barnsäkra avskäraren, och knyter. På så sätt slipper du obehaglig lukt vid tömning.

Du kan tömma den när som helst, och slipper slösa mer plast än du behöver. Korbell är ett bra val för miljön i och med att refillpåsen är 100% biologiskt nedbrytbar, och dessutom består den till 20% av återvunnet material.

Många blöjhinkar är gjorda i billigare typer av plast, men den här hinken består av en skrapresistent ABS-plast med bra hållbarhet. Det är en typ av plast som är lätt att rengöra och som inte tar åt sig lukt.

Hinken har en enkel, modern design. Den finns i olika storlekar, för olika behov: mini, standard och plus.

En barnsäker knapp hindrar din lilla nyfikna från att ta sig in i den.

Den här filmen presenterar Korbell blöjhink (på engelska):


Budget: Sangenic Tec blöjhink

Sangenic blöjhink från Tommee Tippee har ett unikt system där varje blöja kapslas in individuellt i en bakteriedödande plastfilm.

Det går till så att när man lagt ner en blöja, snurrar man en ring som gör att den omsluts av plastfilmen. Det här plastmaterialet är ett speciellt, odörkontrollerat, antibakteriellt material som dödar 99% av alla bakterier vid kontakt.

När man sedan stänger locket, kommer en kolv att trycka ner blöjan i hinken och göra plats för nästa. Det smarta locket hjälper också till att hålla lukten borta.

Det här systemet tar bort lukt mycket effektivt – 100 gånger bättre jämfört med vanliga blöjpåsar. Det är också mycket hygieniskt då det hindrar bakterier från att sprida sig i hemmet.

Vid tömning skär man av plasten med hjälp av en avskärare som sitter under locket. Hinken har plats för upp till 28 blöjor.

Sangenic har en mycket hög trovärdighet, då den är den mest använda blöjhinken på svenska förskolor, och även har gått igenom apotekets kvalitetskontroll.

En nyhet är att man kan välja en refill som är gjord av 98% återvunnen plast.

Den här filmen förklarar hur Sangenic fungerar (på engelska):


För att testet ska bli så komplett som möjligt har vi också utvärderat några andra blöjhinkar. Blöjhinkarna nedan är sådana som vi fortfarande rekommenderar även om de inte kom på första plats.


Våra favoriter:

Lamico blöjhink metall

Lamicos hink är en rejäl, stadig hink i metall. Tack vare fotpedalen är den enkel att använda utan att behöva släppa barnet eller hantera den med händerna.

Man kan själv välja om man vill använda refillpåsar till den, eller vanliga soppåsar. Väljer man refill så passar refillerna AngelCare från Inko Baby bra.

Hinken har en snygg design och den fungerar bra att använda som en vanlig sophink när man inte behöver den till blöjor längre.

Den finns i en svart/vit design och en blå/svart.

Mått: 40 cm hög och 25 cm i diameter


Sangenic Maxi Blöjhink

Sangenic Maxi från Tommee Tippee är en extra hög modell som i mycket liknar deras Tec.

Skillnaden med en högre modell blir att den är enklare att använda då du inte behöver böja dig lika långt ner. Dessutom så rymmer

Både Sangenic Twist och Click Refill kassetter passar till blöjhinken.

Tack vare den smarta inkapslingen så skyddas blöjorna och deras lukt väldigt bra. Varje blöja blir individuellt inpackad i en separat platspåse.

Dessutom är den väldigt enkel att använda.

I med blöjan och vrid ett varv. Allt är tänkt att göras med en hand.

Plastpåsarna innehåller flera lager av skyddande material för att ingen lukt ska komma ut.

De inkapslade blöjorna hamnar sedan direkt i en soppåse som man bara slänga i de vanliga soporna.

En refillpåse ingår när du köper blöjhinken.

– Mått: 29 x 38 x 83,5 cm.
– Kapacitet: 55 blöjor


Diaper Champ One

En vit och enkel men smart blöjhink från Diaper One.

Fördelen med denna blöjhink är att du inte behöver köpa till särskilda påsar utan kan använda vanliga soppåsar. Eller ja gamla matkassar.

Öppningen dras upp från den ena sidan till den andra. Och när du slängt blöjan drar du helt enkelt tillbaka öppningen åt andra hållet.

Den skapar en lufttät inneslutning så att ingen lukt kan sprida sig ut i rummet.

Det är också positivt om du inte vill förbruka plast i onödan.

Blöjhinken rymmer ca 40 blöjor.


Vipp pedalhink

Det danska designföretaget Vipp är känt för sina ikoniska pedalhinkar. Detta är alltså en riktigt snygg designhink i rostfritt och pulverlackerat stål.

Den har en lufttät förslutning som hindrar lukt från att komma ut i rummet. En fotpedal underlättar användningen.

Undertill sitter en silikonring som skyddar underlaget. Den har också en dämpande funktion vid stängning av locket, vilket ger en tyst stängning.

Vid tömningen kan man ta ut den inre behållaren, vilket underlättar tömning och rengöring.

Den finns i vitt eller svart och man kan välja mellan flera olika storlekar. Den har dessutom tio års garanti. Självklart kan den även användas som en vanlig sophink.

DiaperChamp blöjhink

Det nederländska företaget DiaperChamp har ett unikt system och känns bäst igen på locket. När du har lagt i en blöja, vänder du locket med hjälp av handtaget, och blöjan faller ned i påsen. Till den här hinken kan du använda vanliga soppåsar – du behöver inte någon specialpåse. Överdelen av hinken går att ta loss och diska i diskmaskin.

DiaperChamps lufttäta och hygieniska lösning har vunnit flera priser. DiaperChamp har användarvänlighet, hygien och säkerhet som sina honnörsord.

Hinken finns i vitt eller svart. Den är rymlig och har plats för ända upp till 50 blöjor. Mått: 41,4 x 39,7 x 72 cm.

Den här filmen visar hus Diaper Champ används:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=fnDhe6AdJSI

Chicco blöjhink Odour Off

Blöjhinken från Chicco liknar den från DiaperChamp. Den har ett patenterat anti-lukt-system. Även här lägger du i blöjan och vänder sedan överdelen av hinken med hjälp av ett handtag. Du kan manövrera den dem en hand, så det går bra att hålla bebisen med den andra handen.

Med Chicco behöver du inte heller några specialpåsar utan det går bra med vanliga soppåsar.  

En fördel med dessa är att när du ska tömma hinken, kan du hålla påsen stängd hela tiden så att du slipper obehagliga dofter. Hinken är också lätt att ta isär för rengöring.

Den här hinken rymmer upp till 25 blöjor. Den är vit och har en enkel, modern design.

En film som visar hur man använder Chiccos blöjhink (på engelska):


Frågor och svar:

Vad är viktigast att tänka på när man köper en blöjhink?

Tänk efter vad som är viktigast för dig. Hygien, användbarhet, design, eller ekonomi? Kolla också om refillpåsarna finns att få tag på.

Vilka blöjhinkar är mest ekonomiska?

De där du inte måste använda dyra specialpåsar.

Vilka blöjhinkar är mest ergonomiska?

De som har en fotpedal eller annat system som förenklar hanteringen.

Vilka blöjhinkar är mest hygieniska?

De där varje blöja innesluts i en antibakteriell film.

Vilka material brukar blöjhinkarna vara gjorda av?

Hinken är ofta gjord av plast eller metall. Tätningarna är ofta i silikon eller gummi. Påsarna är ofta av plast. Vissa erbjuder påsar i biologiskt nedbrytbart eller återvunnet material.

Är det bäst att välja en lätt eller tung hink?

En lätt hink är enklast för dig att hantera. Men det gör det också lätt för barnet att bära omkring med den.