Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland

Det är lätt att gå vilse bland all barnmat som finns att köpa. Hur ska du kunna veta vad som är bra eller mindre nyttigt för ditt barn?

Det är också enkelt att av gammal vana köpa samma burkar som man alltid gjort.

Men med några enkla knep och kunskaper kan du med lätthet köpa sunda och hälsosamma produkter till ditt barn.

Som är fria från gifter. Ekologiska. Och fulla av nyttigheter.

Ekologiska livsmedel är fria från onaturliga ämnen och därmed en perfekt början för en liten människa som växer och utvecklas för fullt. Små barn behöver näringsrik mat utan tillsatser och kemikalier.

Idag finns det flera märken och produkter att välja mellan ute i handeln och med många fantastiska smaker och konsistenser som passar barn i alla åldrar, från den nyföddas ekologiska puré till 4-åringens snackspåse.

Till skillnad från andra områden inom ekologiska produkter, som till exempel hud- och hårvård, så finns det faktiskt etablerade krav och kontroller av ekologisk mat inom EU så att du kan räkna med att det du köper faktiskt är ekologiskt.

För att få kalla en produkt ekologisk måste den ha producerats enligt EU:s krav och regler för ekologisk produktion vilket omfattar djurhållning, odling, märkning, import, kontroll, livsmedelsförädling och marknadsföring.

I just Sverige finns det flera godkända certifieringsorgan som sköter kontrollen av EU-ekologiskt så som Aranea, SMAK, HS Certifiering och EFSIS Scandinavia.

Bäst i test ekologisk barnmat

Fem olika märken inom ekologisk barnmat klassade in i vårt bäst i test;

  • Alex & Phil – ett litet svenskt familjekök som fokuserar på att ta fram goda klämmisar med ekologisk gröt, smoothies och mera.
  • HiPP – ett välkänt märke som grundades i Tyskland och som funnits i över 60 år! HiPP har alltid fokuserat på ekologisk produkten av livsmedel och fortsätter på den banan än idag.
  • Ella’s Kitchen– ett stort sortiment av produkter i färggranna förpackningar från Ella’s Kitchen som faktiskt var först med att servera barnmat i klämmisförpackning!
  • Semper Eko – ett sortiment av produkter från välkända svenska Semper med god och näringsrik burkmat till barn som just börjat äta och smaka på fast föda.
  • LoveMade –  ett kök med 100% ekologiska och naturliga råvaror i flera olika smaker och som kommer i smarta förpackningar!

ALEX & PHIL – Supermat för Superungar

Alex & Phil är ett svenskt familjekök som satsar på att skapa god och näringsrik mat utan tillsatser. Alex & Phil har enbart klämmisar i sitt utbud och samtliga är tillagade med KRAV-märkta och ekologiska råvaror med mycket frukt och bär. Produkterna är läckra med bra konsistens samt är helt fria från mjölk och gluten. De kommer även i fina och miljövänliga förpackningar som är enkla att ta med överallt!

Alex & Phil sortiment:
Utbudet består av både vegetariska och icke-vegetariska ekologiska måltider i klämmisar. Maten kan serveras i kylda, i rumstemperatur eller lätt uppvärmda och består av Smoothie, Mellis, Gröt och Måltid.

Läs mer om Alex & Phils utbud härHiPP – Barnmat för världens bästa

HiPP är idag världens största producent av ekologiska barnprodukter och har varit igång i över hela 60 år!

Med så många år på nacken har köket hunnit utveckla ett brett sortiment med både traditionell barnmat samt en rang av olika typer av mjölkersättning för de minsta. Alla produkter är hämtade från ekologiskt jordbruk, både när det gäller djurskötsel och odling, och är av toppkvalitet!

HiPP sortiment:
Du hittar mjölkersättning, tillskottsnäring, välling och gröt för de minsta och sedan klämmisar och burkmat med både måltider, smoothies m.m för de lite äldre. HiPPs sortiment innehåller även saft och snacks utan tillsatt socker och med milda smaker. Produkterna går att äta kalla eller uppvärmda.

Läs er om HiPPs utbud här


Ella’s Kitchen – Vi skapar foodisar

Ella’s Kitchen har ett brett sortiment av klämmisar och snackspåsar med god ekologisk mat i färggranna förpackningar med mycket smak och med lagom portion för en liten person. Ella’s Kitchen jobbar mycket med att möta alla sinnen hos det växande barnet med en vision om att skapa en ny generation foodisar!

Ella’s Kitchen sortiment:
Klämmisar med både måltider, smoothies och mellanmål som både går att värma eller ätas kalla samt sockerfria snackspåsar med majskrokar och fruktstänger för en fantastisk smakupplevelse och ett hälsosamt mellanmål.

Läs mer om Ella’s Kitchen här


Semper EKO – Barnmat med omtanke

Semper är ett väletablerat svenskt företag som redan 1948 lanserade världens första mjölkersättning! Idag tillverkar även Semper produkter inom andra områden men kärnfokus har alltid legat på barn och barns utveckling. Semper Eko-sortiment är en rang av barnmatsprodukter som både är märkta med KRAV och DEBIO vilket är en norsk eko-märkning. Till skillnad från andra märken i detta test innehar dock Semper inte enbart ekologiska produkter i sortiment.

Semper Eko sortiment:
Barnmatsburkar i olika smaker inriktade till olika åldrar som tydligt märkts upp på burken. Innehållet värms enkelt upp i en liten skål eller direkt i burken. Semper har även grötpulver och vällingpulver gjord på ekologiska sädesslag som du enkelt blandar ut i vatten. Utbudet innehåller förutom det en päron- och äppeldryck utan tillsatt socker.

Läs mer om Semper Eko här


LoveMade – Mat för små älsklingar

LoveMade är ett svenskt företag som tagit marknaden med storm med in sin ekologiska barnmat i praktiska små plastbyttor som enkelt går att använda som matskål samt fungerar i mikron. Sortimentet består av middagsportioner av blandat vegetariska och icke-vegetariska måltider lagade i LoveMades egna kök av stjärnkockar. Maten är färsk och innehåller inga konserveringsämnen utan är istället förpackad på ett speciellt traditionellt sätt för att hålla längre. En fantastisk sammansättning av god och näringsrik mat!

LoveMade utbud:
LoveMade har nio middagsrätter i sortimentet som du kan välja att ge ditt barn både kall eller varm (även om rekommendationen är varm). Alla portionerna är KRAV-märkta och kommer i praktiska byttor.

Läs mer om LoveMade här


Snacks!

Många blivande föräldrar slår sig för bröstet och lovar att aldrig ge sitt barn godis. 

För att sedan upptäcka magin och glädjen när barnet drar på smilgroparna och ropar efter mer.

Som tur är finns det godis som är både ekologiskt och utan tillsatt socker.


Castus – Tiny Peoples Choice

Danska Castus har tagit fram en liten serie med härliga snacksbitar gjorde på frukter och bär i olika smaker och som självklart är helt ekologiska. En perfekt liten munsbit för att höja energinivån utan tillsatt socker!

Tiny Peoples Choice kommer i smakerna banan, kakao och jordgubbe.

Läs mer om Castus snacks här


Veggy Peggy – A Vegalicious Snack!

Veggy Peggy är ett kök som enbart tillagar ekologiskt och veganskt snacks, både för barn och för vuxna så att hela familjen kan hitta något! Välj bland chips, bågar, godisar och choklad i massa olika smaker och utformningar.

Veggy Peggy innehåller inget tillsatt socker och passar bra som ett lite hälsosammare lördagsgodis eller en snabb energihöjare. För de riktigt små barnen finns klassiska majspuffar och för de lite äldre en härlig blandning av fruktbitar i form av hjärtan, nallar och mycket mer.

Läs mer om Veggy Peggy snacks här


4 saker att tänka på när man handlar ekologisk barnmat

  • Vad har maten för märkning? All ekologisk mat som köps i Sverige bör vara KRAV-märkt eller märkt med EUs ekologiska logga som består av ett grönt löv med små vita stjärnor runt om.
  • Vad innehåller maten? All mat i detta test har en bra balans av socker och salt anpassat för ett litet barn, men det kan vara bra att titta igenom ingredienslistan om man handlar barnmat i utland där andra krav och lagar gäller.
  • Hur är maten förpackad? Skall man ha med sig maten på språng är det kanske bra att den kommer i klämmis. Ska man däremot ha den hemma och kanske bara ge halva portioner åt gången kanske det är bättre med burkar där maten går att förvara vidare i.
  • Kommer maten tyckas om? Barn har så klart också olika smakpreferenser och det kanske inte alltid är lönsamt att köpa ett 6-pack av en smak innan man vet att den går hem. De flesta barnmatsprodukterna går att köpa styckvis och vissa erbjuder även smakboxar där du får en variation av utbudet.

Hur har vi testat den ekologiska barnmaten?

Första steget var att enbart ta med produkter som var märkta med ett ekologiskt certifikat för att försäkra oss om att produkten var kontrollerad och märkt enligt EUs lagar och regler. Därefter såg vi över de mest populära produkterna på marknaden för att få en uppfattning om vad barn och föräldrar tycker om. Till sist tog vi de produkter som gav mest mat för pengarna och som hade innovativa, praktiska och miljövänliga förpackningar.


Frågor & Svar

Vad är ekologisk barnmat?

Ekologiska livsmedel är rena och naturliga. De innehåller inga onaturliga färgämnen, tillsatsmedel, aromer eller konserveringsmedel vilket gör att kroppen får ta emot naturlig mat som kroppen enkelt kan hantera och som är en del av den biologiska mångfalden. Ett litet växande barn behöver mycket näring för att kunna utvecklas och även om icke-ekologisk inte nödvändigtvis behöver visa på någon skillnad i näringsvärde så är mängden gifter och bekämpningsmedel vid många tillfällen högre i icke-ekologiska livsmedel vilket kan belasta den lilla barnkroppen. (Källa: Svenska Livsmedelsverket)

Förutom hälsoaspekter innebär även ekologisk produkten en mer etisk djurhållning med rent foder och att de får röra sig fritt både ute och inne. Bekämpningsmedel och viss växtgödning används inte och genmodifierade organismer är inte tillåtna. Många företag som arbetar med ekologisk matproduktion arbetar även mycket med miljöbelastning och försöker ha ett ekologiskt tänk genom hela produktionen. Detta leder till säkrare och mer välmående människor och djur och miljö vilket även leder till en bättre framtid på lång sikt!

Varför ska man välja ekologisk barnmat?

Man brukar tala om fem viktiga skäl för att välja ekologisk barnmat, dessa är:

1. Miljö

Miljö påverkas positivt av ett ekologiskt arbtessätt. Att inte använda kemiska bekämoningsmedel eller liknande gör att den biologiska mångfalden gynnas då insekter, fåglar och naturliga ogräs får sammleva med odlingen. Oftast används istället Naturlig gödsel från djur, kompost eller gröngödsling istället och skapar därmed ett kretslopp av naturliga resurser på odlingmarknaden.

2. Hälsa

Att man inte har lagt till artificiella smaker och dofter, färgämnen och konserveringsmedel samt att inga bekämoningsmedel har använts är så klart en stark anledning till att köpa ekologisk mat. Idag vet vi inte heller riktigt hur de kemiska utsläppen i vårt vatten via jordbruk påverkar oss i längden.

3. Etik

Våra djurskyddslagar i Sverige skyddar djur inom alla typer av matproduktion men på en ekologisk gård har dessa djur det ännu bättre. Djuren får vara utomhus, grisar får böka i jorden, hönor får picka i jorden och kalvar får dia sina mödrar. Djur som står trångt och mörkt blir stressade och lätt sjuka och måste då behandlas med antibiotika som sedan hamnar i vår mat. Handla ekologiskt och främja en frisk och naturlig djurvård.

4. Kvalité

När grönsaker och frukt inte hetsas fram och pressas till att växa fortare utan får växa i god jord på naturligt sätt så smakar det ofta godare och sötare. Precis som det ska smaka. Bara att veta att den mat man äter kommer från ett djur som haft det bra eller en växt som fått växa naturligt kan bara det höja kvaliten på hela upplevelsen!

5. GMO-fritt

GMO innebär kortfattat att två genetiska upplagor korsas samman för att skapa en planta eller annat som har en högre fördel för odlaren eller köparen. Till exempel kan potatis idag ges att själv alstra ett biologiskt insektsgift som dödar skadeinsekter. I USA har det länge funnits tomater som mjuknar mycket långsamt, eftersom en gen som påverkar mognadsprocessen har vänts bak och fram och därmed stängts av. Detta kan ju låta bra, men vi vet inte idag hur genmanipulering verkar i det långa loppet inom miljön och vad denna konstgjorda mat påverkar våra kroppar. I ekologisk produktion är det därför förbjudet att använda GMO.

Vart kan man köpa ekologisk barnmat?

Ekologisk barnmat hittar man i alla välsorterade matbutiker idag samt i olika online butiker på nätet. Se länkarna i varje produkts genomgång för att enkelt kunna hitta din ekologiska barnmat online!